Terrán árlista

 

Miért betoncserép?

A beton több mint 90 éve tetőcserepeink alapanyaga!

A beton, mint tetőcserép-alapanyag napjaink egyik leggyakrabban alkalmazott tetőfedési technikája. Mi azonban már több mint 90 éve dolgozunk vele! Így tökéletesen kiismertük előnyeit, kiküszöböltük hátrányait, és garantáltan a legtöbbet hozzuk ki belőle, amellyel csak a javára válhat az Ön tetőjének is!

A betonnak mint alapanyagnak számos előnye, pozitív tulajdonsága van, ezért cégünk emellett tette le a voksát közel száz esztendeje.

 

Vízzáróság

A beton tömörsége miatt a csapadékot teljes mértékben elvezeti, így az nem hatol a pórusok közé. Ennek előnye kettős:

Egyrészt a fagyás-olvadás ciklusok a víz térfogatának változásával nem károsítják a cserepet, nem mállik, tehát megnő a tartóssága;

Másrészt, mivel a beton – az agyagcserepekkel ellentétben - nem szívja magába a vizet, a tető súlya sem ingadozik, és ez a tetőszerkezetre is jótékonyan hat.

 

Színállandóság

A beton alapanyagában színezett. A kívánt színt oxidfestékkel kapja, ezért az egyes cserepek színe nagy felületen is homogén.

Ennek további előnye, hogy a természetes, egyenletes felületi kopás sem észlelhető.

Tévhitek a betoncserepekkel kapcsolatban: A betoncserepek színe nem olyan természetes és felületük nem olyan sima és homogén, mint az agyagcserépé.

Ezzel ellentétben elmondható, hogy a Terrán tetőcserepek sima és porózusmentes felületüket alapanyaguknak, a kvarc  tisztaságú homoknak és az egyedülálló felületkezelési eljárásoknak köszönhetik, amely garantálja a szín- és kopásállóságukat is.

 

Környezeti hatásokkal szembeni védelem

A betonfelületre kerül még egy védőréteg, amely színében megegyezik az alapelem színével. Ez a réteg további védelmet biztosít a mohásodás és a szennyezett levegőjű városok káros füstgázhatásával szemben is. Speciális felületkezelési eljárásainkról itt talál bővebb információt.

 

Formaállandóság

A termelési eljárás biztosítja az állandó formát, mely az elemek jobb illeszkedését teszi lehetővé a tetőn.

 

Súly, nagy teherbírás

Nagyon magas a betoncserép felület mechanikai igénybevehetősége, így a nagy tömegű hó vagy jég, valamint a felületén járás sem okoz törést. A héjazat megfelelő súlya a viharállóságban, hő- és hangcsillapításban játszik fontos szerepet. A tetőszerkezet méretezésénél azonban ez – a szél-, a hó- és a fedélszék terhei mellett – csupán 15-20 %-ot jelent!

 

Természetes összetevők

A betont három természetes alapanyag alkotja:

  • víz
  • homok
  • kő.

A gyártás alapját képező cement nem más, mint hevített majd finom porrá őrölt mészkő . További alapanyaga a folyami homok . Termékeink gyártásánál - az üveggyártáshoz hasonlóan - csak és kiárólag gondosan osztályzott, rendkívül tiszta homok kerül felhasználásra. A víz mellett vasoxid festékek kerülnek még a keverékhez, mely szintén természetben előforduló anyag. Ezt rendkívül jól példázza, hogy egyes kozmetikumok sőt élelmiszerek is, mint szinezőanyagot tartalmazzák.

 

A környezet épülésére

A Terrán tetőfedők természetes színeiknek és alapanyagaiknak köszönhetően harmonikusan illeszkednek a környezetbe, ezáltal és csakis ezáltal nagy szerepet vállalnak a környezet alakításában, de csakis esztétikai vonatkozásban.

Minden más módon a környezet megőrzésére törekszünk!

A környezet védelme melletti elkötelezett felelősségvállalásunkat igazolja, hogy a felhasznált alapanyagok, a betoncserépgyártás folyamata, illetve a betontermékek felhasználása alapvetően környezetkímélőek. Legújabb, kunszentmiklósi gyárunkban már zárt technológiát alkalmazunk, amelynek köszönhetően a cserepek előállítása sokkal kevesebb energiát emészt fel, amely így jóval kisebb károsanyag-kibocsátással is jár. Például a folyamat során keletkezett szennyvízet visszaforgatja a rendszerünk további felhasználásra.